2009. augusztus 13., csütörtök

Változás az NKH-nál

Ma az NKH-nál jártam, egy korábban "AF" levédett motorszám ügyintézése kapcsán. Az eredetiségvizsgálatnál kiderült, hogy a jármű korábbi "AF"-es motorszáma, mely az akkori eljárás szerint egy aluminium lapra lett beütve, majd a blokkra ragasztva, leesett a helyéről és elveszett. Mivel az eredetiségvizsgálat végén nem kapunk az elvégzett vizsgálatról sem határozatot, sem más igazolást az eredeményéról, ezért irány az okmányiroda. Sorszámhúzás, várakozás, határozatnyomtatás, külön A4-es papirra nyomtatott nyilatkozaton a határozat átvételét megerősítő aláírás.
Ezt követően a járművet szemlére kell állítani, ahol az NKH szakembere megállapítja, hogy valóban nem található a motorszám. De ne szaladjunk ennyire előre!
Idén Július 13. óta megváltozott az egyéb ügyek intézése is. Míg ezt megelőzően külön munkatárs végezte az ilyen jellegű problémák kezelését, a reform szele ezt a gyakorlatot is megforgatta. A sorszámosztó automata szerint ebben az ügycsoportban nincs várakozó. Ennek ellenére több, mint másfél órás várakozást követően kerülünk a munkafelvételre. Az új szervezés szerint ugyanis ezt az ügytípust is a műszaki vizsgára állított járművekkel azonosan kezelik, bár a korábbi gyakorlattal egyezően külön sorszám csoportban. Magyarul, nekem is meg kellett várnom, míg az én érkezésemet megelőző műszaki vizsgára állított járművek munkafelvétele megtörtént. Természetesen a sorrakerüléskor bezárt a pénztár, és a munkafelvételt addig nem lehet lezárni, amíg a szemle díját be nem fizetem. Végre megkapom a díjfizetés igazolását, beadom a munkafelvételre. Ekkor azonban a technika ördöge tréfál meg, leáll a "rendszer". Munkafelvétel befejezése csúszik. Nagy nehezen elkészül a munkalap, ami ki is kerül a vizsgasorra. Ott a vizsgabiztosok felcsatlakoznak a "központi rendszerre" és újabb adatrögzítés törénik. Majd fényképezés, fénykép felküldés, majd a szemle. Már több mint 2 óra telt el a sorszám lehúzása óta, s lám ideértünk a "szentélybe", ahol a szakember megállapítja, hogy valóban leesett az "AF-es" motorszám. Megállapítják a motorkódot, és néhány perc múlva már át is adják a műszaki adatlapnak "csúfolt" A4-es papírt, melynek díja 1190 Ft. ( Igazából nem értem, hogy mire kérik el az 1190 Ft-ot, hiszen egy teljesen hétköznapi A4-es papírra nyomtatnak egy táblázatot, majd rányomnak egy pecsétet. Ez akkor is így van, ha netán megbukik az autó a műszaki vizsgán, pedig akkor semmire nem lehet használni a "Műszaki adatlapot".)
Korábban az NKH vízjeles, nyomdai úton egyedi azonosítószámmal ellátott okmánypapírra nyomtatta a Műszaki adatlap tartalmát. Feltételezem, hogy annak az előállítási költsége magasabb volt, mint egy üres félfamentes A4-esé. No meg a hamisítás szempontjából is nagyobb védettséget élvezett. (Ja, a "bukott" vizsgás mellé nem kellett venni ebből a papírból.)
Természetesen az NKH minden nyilatkozatában azt kommunikálta az átállással kapcsolatban, hogy egyszerűbb, gyorsabb lesz az ügyintézés.
Engem a mai nap nem erről, hanem éppen ellekezőjéről győzött meg. Ami idáig 20 perc volt, az eztán már akár 3 órába is telhet.
Közben arról se feledkezzünk meg, hogy az új rendszerben a számlázáshoz kétszer annyi A4-es papírt kell elhasználni, ugyanis a vizsgadíjat és az adatlap díját a vizsgálat megkezdése előtt kell befizetni, erről két példány igazolás készül. A sikeres vizsgát követően újabb 2 példányos igazolás készül az érvényesítőcimke megfizetéséről, majd az ügy megkoronázásaként újabb 2 példányban elkészül a "Bizonylat". Így már 6 darab A4-es papírt használtunk el arra, ami korábban, a műszaki vizsgát követően 3db A4-es felhasználásával volt igazolható.
Ezek után nem értem, mitől, hogyan válik olcsóbbá majd jövő januártól a Műszaki vizsga. Hiszen minden változtatás azt eredményezi, hogy több papírt kell nyomtatni. Márpedig nem csak a papír, hanem a felhasznált tinta, áram is pénzbe kerül, a nyomtatók élettartamát pedig nyomtatott lapban határozzák meg, ami több nyomtatás esetében sürűbben igyényli az eszköz cseréjét....

Hajrá fiúk! Csak így tovább!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése